Voksent Barn

„Begrebet voksent barn stammer fra de Alateenere, som startede Håb for voksne børn af alkoholikere-mødet. De oprindelige medlemmer af vort fællesskab, som var over atten år, var voksne, men som børn var de vokset op i alkoholiske hjem. Voksent barn betyder samtidig, at når vi bliver udfordret, regredierer vi til et stadium i vores barndom”. 

Sådan definerede ACA’s hovedgrundlægger Tony A. voksent-barn-begrebet i 1978, da ACA opstod i New York, hvorfra det har bredt sig til hele verden. Definitionen indleder ACA’s grundbog „Voksne børn af alkoholiske/dysfunktionelle familier” – i daglig tale kaldet Den Røde Bog. Heri hedder det videre:

„Et voksent barn er en person, der reagerer på situationer i voksenlivet med selvtvivl, selvbebrejdelser og en fornemmelse af at være forkert eller mindreværdig – alt sammen indlært i forskellige stadier af barndommen. Hvis vi ikke får hjælp, vil vi ubevidst betjene os af ineffektive tanker og vurderinger som voksne. Regressionen kan være umærkelig, men den er der og saboterer vore beslutninger og forhold.”

Har du en mistanke om, at du er vokset op i et dysfunktionelt hjem – måske et hjem med alkoholisme, stofmisbrug, overgreb eller andre former for dysfunktionel forældreadfærd – kan du gå ind på siden 25 spørgsmål og teste dig selv. Hvis du svarer bekræftende på tre eller flere spørgsmål, lider du måske under følgerne af at være vokset op i et dysfunktionelt hjem. I så fald råder vi dig til at gå til et ACA-møde og tale med andre, der har lignende erfaringer som du selv. Du kan finde en liste over møder i Mødelisten. Du kan også skrive til os på e-mail. Adressen er: kontakt@aca-danmark.dk.

Du kan finde flere oplysninger om voksent barn-problematikken i Tjeklisten, Problemet og Formålsparagraffen.